Nazaj

Božični sufle

SESTAVINE

Za 4 osebe

 • 4 posodice premera 8 cm
 • 3 jajca
 • 220 ml mleka
 • 22 g koruznega škroba
 • 75 g belega sladkorja
 • Sladkor in maslo za modelčke
 • 1 žlička mletega cimeta
 • 1 žlica mletih klinčkov
Decoration

PRIPRAVA

 1. Najprej se lotimo osnovne kreme. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake si prihranimo za pozneje, rumenjake damo v posodo in jim dodamo koruzni škrob ter cimet in klinčke.
 2. Mleko segrejemo, nato ga počasi prilijemo k rumenjakom in ves čas mešamo. Mešanico nato prelijemo nazaj v kozico in jo na majhnem do srednjem ognju segrevamo ter ves čas mešamo, dokler se ne zgosti.
 3. Takrat kremo odstavimo z ognja in prestavimo v drugo posodo ter na stik pokrijemo s folijo za živila, da se čeznjo ne naredi skorjica. Kremo damo v hladilnik, da se ohladi.
 4. V vmesnem času si pripravimo modelčke za peko. S čopičem jih premažemo z zmehčanim maslom in posujemo s kristalnim sladkorjem po celotni površini. Sladkor bo sufleju pomagal rasti. Modelčke prestavimo v hladilnik.
 5. Ko se krema dovolj ohladi, jo vzamemo iz hladilnika in dobro premešamo. Beljake moramo stepsti v rahel sneg. Začnemo stepati, in ko se začnejo peniti, postopoma dodajamo sladkor. Želimo zelo rahle do srednje vršičke, ne povsem čvrstega snega. Najprej eno tretjino snega vmešamo v vanilijevo maso in pri tem pazimo, da smo beljake in kremo dobro in homogeno vmešali, ni pa nam treba paziti na nežnost in zrak v beljakih.
 6. Preostali sneg zelo nežno vmešamo v maso, tako da ohranimo čim več zračnih mehurčkov, zaradi katerih bo sufle puhast.
 7. Maso prelijemo v modelčke, napolnimo jih do vrha. S spatulo ali nožem poravnamo maso in vrh modelčkov, da sta na istem nivoju. Zadnji korak pred peko je, da s prstom okrog in okrog modelčkov postrgamo maso z vrhnjih robov, da se bo sufle lažje dvignil.
 8. Pečemo 13 do 14 minut na 180 stopinjah z ventilacijo. Serviramo jih v modelčkih direktno iz pečice, saj se bodo hitro začeli posedati.

Dober tek!

Klinčke

pogosteje najdemo v sladkih jedeh, piškotih in kompotih. Vseeno pa se njihov aromatičen okus dobro poda tudi v pečenke in obare.