Nazaj

Poper

Aktualno
2.5.2022.
Yellow frame
Decoration

O popru:


Malo je začimb in zelišč, ki jih lahko najdemo prav v vsaki kuhinji, celo v vsaki kuhinji po svetu. Ena izmed teh je brez dvoma poper. Kaj ga naredi tako univerzalnega in razširjenega pravzaprav ne vem, vem le, da si težko predstavljam kuhinjo brez popra. Poper je prisoten že od davnih indijskih in kitajskih civilizacij, kjer je bil bolj pogosto uporabljen v medicinske namene, nato pa je bil v kulinariki močno prisoten v antičnem Rimu. Danes ga najdemo prav povsod.


Nikoli si nisem znal predstavljati kako poper raste, to namreč ni ravno avtohtona slovenska rastlina. Rastlina popra izhaja iz Indije, danes pa jo najdemo tudi že drugod, predvsem v okolici Indije in Južni Ameriki. Je ovijalka, ki se lahko povspne do 10m visoko, njeni sadovi (torej poper) pa izgledajo kot grozd.

Vrste in značilnosti:

Obstaja veliko vrst popra, z različnimi porekli in posledično značilnostmi. Najbolj pogosto uporabljeni in poznani so črni, beli, zeleni in rdeči. Zanimivo je, da rdeči poper sploh ni iz iste družine kot ostali trije, zato se od njih tudi najbolj razlikuje. Je precej manj pikanten in bolj sladkast. Njegovo aromo najbolje izkoristimo, če ga tik pred uporabo rahlo zdrobimo. Črni in Zeleni poper sta oba iz nezrelih zrn popra, ki so na začetku zelena. Zeleni poper z različnimi tehnikami ohranjajo zelen, črni poper pa počasi sušijo, zaradi česar postane črn in dobi svoj značilen močen okus. Zelo dolgo drži aromo, najboljši je, ko je zdrobljen tik pred uporabo, torej npr. iz mlinčka. Beli poper pa se razlikuje po tem, da gre za zrela zrnja, katerim olupijo lupino.

Okus:

  • Črni – intenziven okus in aroma, najbolj pekoč
  • Beli – manj intenziven okus, najmanj izrazit
  • Zeleni – manj intenziven okus, bolj svež, rahlo sladko/kisel
  • Rdeči – najmanj pekoč, sladek

Predlogi uporabe:

Črni poper je najbolj univerzalen in tudi najbolj pogosto uporabljen. Odličen je v kombinaciji z mesom, zelenjavo, omakami, itd. Za ribo je bolj primeren zeleni, ki pa se pogosto uporablja tudi v omakah in marinadah. Beli poper se ponavadi uporablja z manj intenzivnimi okusi, rdeči poper pa se pogosto znajde pri divjačini in omakah ter tudi sladkih jedeh in kot dekoracija v kokteljih.


Moja najljubša jed s poprom: PASTA CACIO E PEPE – jed kjer je zares v ospredju poper, tako njegova pikantnost kot aroma. Gre za staro preprosto italijansko jed, ki so jo jedli kmetje in pastirji, ki si niso mogli privoščiti veliko surovin in predvsem mesa. Jedli so zgolj testenine s poprom in sirom. Tako je nastala ena izmed italijanskih klasik, neverjetnega okusa!