Nazaj

Praktični nasveti za pripravo obrokov vnaprej

Načrtuj obroke
29.4.2022.
Yellow frame
Decoration

Priprava obrokov vnaprej se sliši kot odlična ideja, vendar je za doslednost in uspešnost potrebno kar nekaj organiziranosti, kuharskih spretnosti in praktičnih izkušenj. Kljub temu vam priprava obrokov prihrani veliko časa in energije med tednom. Predstavljajte si, da po dolgem dnevu v službi pridete domov lačni, namesto kuhanja pa samo pogrejete že pripravljen obrok in v naslednjih desetih minutah že razvajate vaše brbončice?

Kako olajšati proces priprave obrokov?

Priprava obrokov vnaprej zahteva kar nekaj organiziranosti, ki pa hitro preide v rutino. Najlažje boste začeli, če za načrtovanje obrokov izberete točno določen dan v tednu, pripravite seznam jedi, ki so primerne za pripravo in določite, za koliko časa vnaprej jih boste pripravili. Napišite seznam živil, ki jih potrebujete in obiščite trgovino. Ko boste enkrat vešči načrtovanja obrokov, boste lahko spremljali tudi akcijsko ponudbo ali se z določenimi živili založili za dalj časa. To je še posebej priročno pri suhi ali konzervirani hrani kot so žitarice, testenine, riž, omake, konzerve ipd.

Ko se lotevate priprave obrokov, začnite s tistimi, ki zahtevajo največ časa za pripravo. Če pripravljate obroke za celo družino, lahko v proces priprave vključite tudi družinske člane, kar vam bo prihranilo veliko časa. Medtem ko se hrana peče ali kuha na štedilniku, izkoristite čas za sekljanje in pripravo sestavin naslednjega obroka.

Pripravljene obroke najprej ohladite, jih razdelite v posodice s pokrovom in jih ustrezno označite. V roku dveh ur jih shranite v hladilnik ali zamrzovalnik, v vročih poletnih mesecih še prej. Čeprav so plastične posodice za shranjevanje izjemno praktične in jih lahko operete v pomivalnem stroju, pa smo vseeno bolj naklonjeni steklenim posodam, ki se čez čas ne navežejo vonja hrane, kar se rado zgodi pri jedeh z izrazitim okusom ali vonjem.

Kako shranjevati pripravljene obroke?

Prostorni hladilnik in zamrzovalnik sta ključna za shranjevanje pripravljenih obrokov. Pri večji količini pripravljenih obrokov se hitro zgodi, da se kak pozabi na polici, zato posodice s hrano vedno označite. Na etiketo zapišite, kaj je v posodi in kdaj ste obrok pripravili. Tako boste vedno imeli pregled in se izognili dilemi, če je jed še užitna ali ne. Posode vedno shranjujte tako, da bodo jedi, ki jih morate pojesti prej, na začetku, bolj sveži obroki, ki še lahko počakajo nekaj časa, pa zadaj.

Različne jedi imajo različno dolgo obdobje trajanja, v katerem jih lahko zaužijemo. V pomoč naj vam bo okvirni vodič, koliko časa lahko posamezne sestavine hranite v hladilniku ali zamrzovalniku.

Shranjevanje pripravljenih živil v hladilniku (4°C):

  • 1–2 dni: mleto meso (piščanec, govedina, svinjina …), pripravljene omake, ribe
  • 3–4 dni: polno meso (zrezki ali fileji perutnine, govedine …), juhe, enolončnice, kuhana zelenjava, testenine
  • 5 dni: kuhan fižol, humus
  • 7 dni: sesekljana zelenjava v neprodušni posodi, trdo kuhana jajca
  • 14 dni: odprt mehki sir

Shranjevanje pripravljenih jedi v zamrzovalniku (-17°C):

  • 2–3 mesece: juhe, enolončnice, jedi na žlico
  • 3–6 mesecev: kuhano ali mleto meso (polivke in omake)
  • 6–8 mesecev: sadje
  • 8–12 mesecev: blanširana zelenjava

Priprava obrokov za celo družino

Priprava obrokov zase je v primerjavi priprave obrokov za celo družino mala malica. Pri slednjem morate upoštevati preference in okus posameznikov, za kar je najboljše, da z družinskimi člani pripravite skupni jedilnik. Vsak naj na seznam doda jed, ki mu je ljuba, v veliko pomoč pa vam je lahko tudi predvidljivost obrokov. To pomeni, da si lahko pripravite posebne obroke za različne dneve v tednu, na primer ponedeljek je brezmesni dan, sreda dan za testenine, petek dan za ribe ipd. To, da veste, kaj pričakovati, vam lahko bistveno olajša načrtovanje obrokov vnaprej.